Stichting SportFrinten


logo Tocht der Frinten

De toertocht van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn vertrek dit jaar NIET vanaf de KWIII kazerne.

link inschrijvenDirect inschrijven toertocht Apeldoorn, klik op afbeelding rechts.

Door de verslechterde veiligheidssituatie in de wereld moeten we helaas uitwijken naar een andere locatie dan de Koning Willem III kazerne. Gelukkig konden we snel schakelen met de Apeldoornse Ren- en ToerVereniging "De Adelaar" waar we in het verleden eerder te gast waren. Parkeren is in de omgeving van het clubgebouw mogelijk op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen. Omkleden en douchen is in het clubgebouw beperkt mogelijk. Voor deelnemers die voor de kazerne geautoriseerd zijn, blijft het natuurlijk mogelijk om van alle daar aanwezige faciliteiten gebruik te maken. De Sportcommissie van de Koninklijke Marechaussee is bij deze tocht uw gastheer. De organisatie in Apeldoorn is daarmee in goede handen en al jaren top. We zijn er nog niet over uit of er nog gelegenheid en ruimte is om een bewaakte fietsenstalling in te richten. Blijft natuurlijk dat ieder voor het bewaken van zijn eigen spullen verantwoordelijk blijft. De toertocht maakt ook in 2024 onderdeel uit van de samenwerking met de Stichting SportFrinten en wordt onder de naam Tocht der Frinten KMAR Apeldoorn verreden. De naam doet beide organisaties eer aan.

logo KMAR De lokale organisatie staat onder leiding van Adam Mahulette van de Koninklijke Marechaussee. Samen met een groot aantal medewerkers draagt hij (de sportcommissie) zorg voor de inrichting van deze prachtige tocht over de Veluwe. Al jaren wordt er over gedacht om de route over de Veluwe en dan met name het tweede deel van de langste route te vernieuwen. Voorlopig is het nog niet zover. Zoals eerder al vermeld, vinden velen dat we het prachtige parcours als een soort erfgoed zo min mogelijk moeten veranderen. In hun ogen zorgt het jaargetijde er ieder jaar weer voor dat de route weliswaar hetzelfde is, maar de aanblik van de omgeving enorm kan verschillen. De kleine aanpassing van 2019 (de "Knobbel" werd ingeruild voor een klimuitdaging aan het eind van het parcours) leidde al tot commentaar vooraf, maar uiteindelijk vond de meerderheid dat de aanpassing goed was bevallen. De klim aan het eind hakt er meer in en de extra kilometers zorgden er voor dat de lengte van de tocht beter overeen kwam met de opgegeven lengte van de tocht. Onveranderd vraagt ook in 2024 het licht geaccidenteerde terrein, wat ons voert door bossen, over heidevelden en langs prachtige dorpjes op de Veluwe, om vermelding op jouw STRAVA. Op verzoek van velen is er voor gekozen om ook in 2024 geen alternatief te zoeken voor de lange passage over de beruchte dijk op de grens van Gelderland en Overijssel. De IJsseldijk is al jaren scherprechter voor groepjes hardrijders die elkaar de maat willen nemen en zware kost voor de gewone toerfietsers, althans als de wind verkeerd staat. In 2024 wordt het dus gewoon weer flink aanpoten op de IJsseldijk. Heeft u suggesties voor een alternatief stuk route die de vergelijking met de IJsseldijk kan doorstaan, laat het ons per mail weten en we gaan er serieus naar kijken.

Ook dit jaar roep ik de militaire wielerploeg en veel oudgedienden op om aan de start van deze KMAR wielertocht te verschijnen. De toertocht in Apeldoorn was voor veel oudgedienden zelfs vaak de eerste toertocht van het wielerseizoen. Het zou leuk zijn indien we weer veel bekenden mogen ontmoeten op de bakermat van de Marechaussee.

Nog even over de samenwerking tussen de sportcommissie en de Stichting SportFrinten. De toerfietsers spinnen garen bij onze samenwerking. Voor een belachelijk lage prijs kunnen de toerrenners ondanks de inflatie ook in 2024 weer drie prachtige toertochten in het land fietsen. Wil of kun je niet aan alle ritten deelnemen, dan is het nog zo dat je korting krijgt als je gelijk voor twee toertochten inschrijft. Natuurlijk blijft ook de mogelijkheid bestaan om voor iedere rit apart in te schrijven. Voor de inschrijfmogelijkheden zie tabblad inschrijven, voor alle overige informatie lees onder verder.

foto editie 2018 foto editie 2018

Foto's van de editie van 2018, op de foto links ziet u de uitgestrekte heidevlakte en op de foto rechts praten de renners na op het terras voor het clubhuis van wielervereniging de Adelaar.Kerninformatie

  start-/finish

  "Apeldoornse Ren- en ToerVereniging De Adelaar" Sportpark Orderbos 27, 7312 HN te Apeldoorn
  De start-/finishlocatie is gelegen bij het clubhuis van de wielervereniging.

  datum toertocht

  17 april 2024
  Deze datum is afgestemd op de sportkalender van defensie en de leiding van de kazerne.

  afstanden

  70 en 120 kilometer
  De afstanden zijn zodanig gekozen, dat ze voorzien in de behoefte van de meeste toerfietsers. De gegeven afstanden zijn de afstanden bij benadering. De werkelijk te rijden afstanden kunnen iets afwijken. Beide afstanden vormen zo vroeg in het seizoen een mooie duurtraining voor de deelnemers.

  starttijden

  Voor zowel de 70 als 120 km vanaf 08:00 uur inschrijven en vertrek vanaf 08:30 uur
  Vanaf 08:00 uur is de inschrijving bezet en zodra de inschrijfbalie bezet is, kunnen de voorinschrijvers zich melden om hun polsbandje e.d. in ontvangst te nemen. De bijschrijvers dienen eerst een inschrijfformulier (aanwezig bij de inschrijving) in te vullen en ook zij kunnen zich vervolgens met inschrijfformulier melden om zich in te schrijven. De bijschrijvers moeten er rekening mee houden dat er niet gepind kan worden en het verzoek is om contant te betalen. Na ontvangst van uw polsbandje bent u deelnemer en staat het u vrij om vanaf 08:30 uur van start te gaan. De inschrijving sluit om 09:30 uur.

  kosten bij voorinschrijving

  Bij voorinschrijving via de website is het voor defensiemedewerkers mogelijk om voor slechts 12€ drie prachtige toertochten te fietsen en met 3 gereden tochten "Master der Frinten 2024" te worden. Voor de niet defensiemedewerkers komt het bedrag voor 3 prachtige tochten op 21€ en ook zij zijn dan "Master der Frinten 2024". Als je voor twee tochten voorinschrijft, betaal je respectievelijk 9 € (defensie) en 15 € (niet defensie), maar weet dat je alleen door het uitrijden van alle drie de tochten de titel "Master der Frinten 2024" kan verdienen. Schrijf snel voor alle drie de tochten in (al rijd je er mogelijk maar 1 of 2!), want voor het bedrag hoef je het niet te laten en start je niet dan steun je toch het behoud van prachtige toertochten.

  Wil je alleen in Apeldoorn deelnemen, dan is de inschrijfprijs voor defensiemedewerkers en veteranen van defensie voor beide afstanden 5€ en voor de overige deelnemers 8€ (op de dag zelf inschrijven kost 2€ extra). Voor leden van de NPSB geldt bij inschrijving op de dag zelf ook een aangepast tarief.
  Weet dat na inschrijving geen restitutie van uw inschrijfgeld meer mogelijk is.

  verzorging

  De verzorging vindt plaats in de buitenlucht. De verzorging (eten en drinken) is voor beide afstanden na veertig kilometer ingericht, daar waar de route van de 70 en 120km splitsen. Voor de 70km is dit mooi iets over de helft van de afstand en voor de 120km op een derde van de afstand. Voor de 120km rijders is de rust wat aan de vroege kant, maar niemand verbiedt de deelnemers om elders op eigen gelegenheid van een zelf gekozen rustmoment te genieten.

  Omkleden en douchen is in het sportgebouw op de kazerne mogelijk voor degenen die voor toegang tot de kazerne geautoriseerd zijn en is beperkt in het clubgebouw van de Adelaar mogelijk.
  Zorg dat u voor het douchen uw fiets en overige waardevolle spullen een veilige plaats heeft gegeven. Help diefstal voorkomen.

  Het is nu nog onzeker of een bewaakte fietsenstalling wordt ingericht.
  Met het vertrek vanaf de kazerne naar het clubgebouw van De Adelaar moet er organisatorisch veel in korte tijd geregeld worden. Om die reden is het nu nog onduidelijk of wij u die service aan kunnen bieden.

  Parkeren is mogelijk in de parkeervakken in het Orderbos in de omgeving van het clubgebouw.
  Het is niet de bedoeling dat u "wild" gaat parkeren op of langs de openbare weg.

  inschrijving

  digitaal via de website en op 17 april 2024 bij de permanance
  De voorinschrijving is geopend. Op het tabblad "Inschrijven Tochten der Frinten 2024" kunt u het digitaal inschrijfformulier vinden. Op 17 april 2024 liggen bij de inschrijfbalie van de toertocht formulieren voor de bijschrijvers gereed. Zoals al eerder vermeld, rekenen we voor bijschrijven 2€ extra. Door de samenwerking met de Sportcommissie KMar gelden andere prijzen voor defensiemedewerkers en veteranen van defensie (zie onder). Neem voor u inschrijft kennis van het toerreglement (zie tabblad reglement).

De routes digitaal

De digitale bestanden kunt u hier downloaden.

Apeldoorn 70km.gpx

Apeldoorn 120km.gpx

Info defensiemedewerkers

 1. De tocht wordt in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee / Sportcommissie KMar georganiseerd.
 2. Voor defensiemedewerkers (incl. defensieveteranen) geldt een aangepast inschrijftarief. Betaalt u per iDeal of overschrijving, let er dan goed op dat u bij het voorinschrijven het juiste bedrag kiest. Op de dag zelf geldt er ook een aangepast inschrijftarief, maar u betaalt als bijschrijver 2€ extra (7€ i.p.v. 5€). Let op! Zowel voorinschrijvers als ook bijschrijvers dienen op verzoek aan te tonen dat ze voor het speciale tarief in aanmerking komen door hun defensie- / KMarpasje of veteranenpas te tonen.