Stichting SportFrinten

logo Tocht der Frinten

Op vrijdag 9 juni 2023 wordt de derde editie van de Tocht der Frinten Alblasserwaard verreden.

link inschrijvenDirect inschrijven toertocht Alblasserwaard, klik op afbeelding rechts.

In 2023 organiseert onze lokale organisator Peter van der Grijn met zijn groep vrijwilligers voor de derde keer de Tocht der Frinten Alblasserwaard. Voor even is Groot-Ammers dan het bruisend centrum van de wielersport in de Alblasserwaard. In Groot-Ammers, gelegen langs de rivier de Lek, wordt u onmiddellijk bij aankomst gegrepen door de heerlijke rust die uitgaat van het Hollandse polderlandschap. Ook de verbinding met de noordelijker gelegen Krimpenerwaard draagt daar aan bij. Vanuit de Krimpenerwaard is de Alblasserwaard met een tweetal veerboten te bereiken (aanleg in Groot-Ammers en Streefkerk). De Lekdijk met zicht op alles wat op en rond het water gebeurt, vormt het decor van de eerste kilometers van onze toertocht. Links de druk bevaren Lek en rechts het grasland, de knotwilgen, de authentieke boerderijtjes. We volgen de Lekdijk in oostelijke richting. Dit noordelijk deel van de route buigt bij Vianen met de Lek mee tot we bij Everdingen afbuigen in zuidelijke richting. Na Nieuwpoort, Vianen en Everdingen vervolgen we hier de Oude Hollandse Waterlinie via De Diefdijk en langs de Linge tot aan Gorinchem. Bij Arkel duiken we vervolgens de Alblasserwaardse polder weer in om te vervolgen met het zuidelijk deel van de route met als verste punt Kinderdijk. Maar voor het zover is, rijden we eerst, samen met de deelnemers aan de 70 km route, nog door de prachtige streek langs de riviertjes De Giessen en De Graafstroom. De Graafstroom is een kanaal wat in de dertiende eeuw is gegraven om de veenriviertjes de Goudriaan en de Alblas met elkaar te verbinden. Het is het deel van de route waar u de schilderachtige bruggetjes tegenkomt. Rijdend richting Oud-Alblas ziet u in dit deel van de Alblasserwaard niet alleen de veel voorkomende ooievaars, maar ook tal van roofvogels. Ondertussen zijn we op de route aangekomen bij de rand van Alblasserdam en rijden we richting Kinderdijk. Hier is het gedaan met de kenmerkende rust van de Alblasserwaard. Met wat pech worden we hier geconfronteerd met toeristen uit de hele wereld, die op en naast het fietspad, alleen of in groepen, het fietsen tot een risicovolle activiteit maken. Opletten dus, maar vergeet niet te genieten van dit stukje UNESCO-werelderfgoed. Vanaf Kinderdijk (weer rijdend in oostelijke richting) keert al snel de rust terug en genieten we nog even van de landelijke weggetjes die ons terugvoeren naar Groot-Ammers waar een mooie finale ligt langs de 4 plaatselijke windmolens. Met slechts een paar hoogtemeters, maar veel hoogtepunten rijker arriveren we weer bij het sportpark in Groot-Ammers. Daar worden we opgewacht met soep en brood en na een lekkere warme douche zijn we klaar voor de thuisreis.
foto Kinderdijk
De toertocht in de Alblasserwaard is de laatste toertocht in een reeks van 3 Tochten der Frinten die in 2023 verreden wordt. In tegenstelling tot de twee andere tochten wordt deze tocht als experiment niet op een woensdag, maar op een vrijdag georganiseerd. De route is, zoals u van ons gewend bent, perfect bewijzerd en u krijgt waar voor uw inschrijfgeld. De gehele organisatie draait op lokale vrijwilligers met hart voor de zaak en voor alle tochten geldt dat het om de wielerliefhebbers draait en nergens anders om. Het zou leuk zijn als u ons helpt om van al onze tochten een klein wielerfeestje te maken dat we liefst samen jaarlijks weer op de agenda weten te krijgen.

Ook voor de toertocht in Alblasserwaard geldt dezelfde belachelijk lage inschrijfprijs als voor de andere tochten. Het kan niet vaak genoeg worden gezegd, voor slechts 12€ kunnen defensiemedewerkers nu drie prachtige toertochten in het land fietsen en voor de niet defensiemedewerkers komt het bedrag voor 3 prachtige tochten op 21€ uit. Wil of kun je niet aan alle ritten deelnemen, schrijf dan in voor de ritten die je wel ziet zitten. Hoe meer ritten je rijdt, des te minder de deelname per rit je kost. Natuurlijk blijft ook de mogelijkheid bestaan om voor iedere rit apart in te schrijven. Voor de inschrijfmogelijkheden zie tabblad "Inschrijven Tochten der Frinten 2023", voor alle overige informatie zie onder.

foto inschrijving foto passage brug

Op de foto links drukte bij de inschrijving in 2019 kort voor de officiële starttijd. Op de foto rechts één van de bruggetjes die enthousiast door de deelnemers worden gepasseerd op het zuidelijk deel van de route.Kerninformatie

  start-/finish

  "Sportpark Gelkenes" De Boomgaard 1, 2964 AV Groot - Ammers
  De start-/finishlocatie is gelegen net buiten Groot-Ammers aan de Gelkenes. Als u uit de richting van Groot-Ammers komt, is het de tweede afslag naar rechts als u Groot-Ammers uitrijdt. De Boomgaard is een zijweg van Gelkenes en komt na een paar honderd meter uit op de parkeerplaats van het sportpark.

  datum toertocht

  9 juni 2023
  Het gaat om de geplande datum die uitsluitend door onvoorziene omstandigheden nog kan wijzigen.

  afstanden

  70 en 120 kilometer
  Net als bij de tochten in Apeldoorn en Schijf kan er gekozen worden uit twee afstanden. Wij gaan ervan uit dat in juni de meeste renners voor de 120 km kiezen. De gegeven afstanden zijn net als bij de eerdere tochten de afstanden bij benadering. De werkelijk te rijden afstanden kunnen enkele kilometers afwijken. Ook hier geldt dat we je graag aanmoedigen om extra kilometers te maken door op de fiets naar de start te komen.

  starttijden

  Vanaf 08:00 uur is de kantine open en kan worden ingeschreven. De officiële start is voor alle afstanden vanaf 08:30 uur
  Vanaf het genoemde tijdstip kunt u zich melden bij de inschrijving om uw deelnamebewijs (polsbandje) in ontvangst te nemen, al dan niet na te hebben bijgeschreven. Na ontvangst van uw deelnamebewijs bent u deelnemer en staat het u vrij om van start te gaan. De permanence gaat iets voor 08:00 uur open en de inschrijving sluit om 10:30 uur.

  kosten bij voorinschrijving

  Alle afstanden 5€ voor defensiemedewerkers (incl. veteranen van defensie). Voor de overige deelnemers 8€ (op de dag zelf inschrijven kost 2€ extra).
  Bij de voorinschrijving betaalt u 2€ minder dan op de dag zelf (als bijschrijver). Dit om u aan te moedigen om tijdig in te schrijven. De organisatie stemt daar haar logistieke inspanning op af. Weet dat na inschrijving geen restitutie van uw inschrijfgeld meer mogelijk is.

  verzorging

  Voor alle afstanden is ravitaillering voorzien
  Onderweg is voor elke afstand een keer verzorging voorzien. U wordt aangeraden om ook zelf in verzorging voor onderweg te voorzien. Voor iedere deelnemer die zich na de tocht bij de inschrijfbalie meldt, is er een aandenken en staat een kop goede soep gereed om de toertocht mee af te sluiten.

  Omkleden en douchen is mogelijk op het sportpark.
  Op uw fiets kunnen wij tijdens het douchen letten, op uw overige waardevolle spullen niet. Neem ze niet mee naar de kleedkamers. Help diefstal voorkomen.

  Een bewaakte fietsenstalling wordt op het sportpark ingericht.
  Tijdens het evenement wordt u de mogelijkheid geboden om zelf uw fiets in de bewaakte fietsenstalling te plaatsen. Uw fiets wordt gelabeld en u krijgt het bijbehorende kaartje mee. Alleen met dat kaartje kunt u uw fiets weer uit de stalling meenemen. Verlies het kaartje dus niet en voorkom problemen. Let op! De fietsenstalling sluit om 16:30 uur.

  Parkeren is ook mogelijk op / bij het sportpark (op aanwijzing van de organisatie).
  Om de doorgang voor de fietsers en hulpdiensten te garanderen, is het nodig dat u niet "wild" gaat parkeren. Volg de aanwijzingen van de organisatie op en parkeer op de daarvoor bestemde locatie.


  inschrijving

  digitaal via de website en op 9 juni 2023 bij de permanance
  De voorinschrijving is geopend. Op het tabblad "Inschrijven Tochten der Frinten 2023" kunt u het digitaal inschrijfformulier vinden. Op 9 juni 2023 liggen op het sportpark bij de inschrijfbalie van de toertocht formulieren voor de bijschrijvers gereed. Zoals al eerder vermeld, rekenen we voor bijschrijven 2€ extra. Door de samenwerking met de Sportcommissie KMar gelden andere prijzen voor defensiemedewerkers en veteranen van defensie (zie onder). Neem voor u inschrijft kennis van het toerreglement (zie tabblad reglement).

De routes digitaal

De digitale bestanden kunt u hier kort voor de toertocht downloaden.volgt

Info defensiemedewerkers

 1. De tocht wordt in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee / Sportcommissie KMar georganiseerd.
 2. Voor defensiemedewerkers (incl. defensieveteranen) geldt een aangepast inschrijftarief. Betaalt u per iDeal of overschrijving, let er dan goed op dat u bij het voorinschrijven het juiste bedrag kiest. Op de dag zelf geldt er ook een aangepast inschrijftarief, maar u betaalt als bijschrijver 2€ extra (7€ i.p.v. 5€). Let op! Zowel voorinschrijvers als ook bijschrijvers dienen aan te tonen dat ze voor het speciale tarief in aanmerking komen door hun defensie- / KMarpasje of veteranenpas ongevraagd te tonen.