Stichting SportFrinten
IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS GAAT DE TOERTOCHT IN 2021 NIET DOOR. DE TOERTOCHTEN SCHUIVEN DOOR NAAR 2022.

logo Tocht der Frinten

De toertocht van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn keert terug op de KWIII kazerne.

In 2022 start na een onderbreking van een aantal jaren de KMAR wielertoertocht Apeldoorn weer vanaf de Koning Willem III kazerne. Op uitnodiging van de commandant van het opleidingscentrum, kolonel Frank Rippens, keren we na een tijdelijke uitwijk naar het Orderbos weer terug op de bakermat van de Koninklijke Marechaussee. De Sportcommissie Koninklijke Marechaussee is blij met de geboden mogelijkheid om van de uitstekende voorzieningen op de kazerne gebruik te mogen maken. De mogelijkheden om te parkeren, douchen en inschrijven zijn gewoon top en omdat onbevoegden niet op het terrein mogen, is de noodzaak voor een bewaakte fietsenstalling niet aanwezig. Blijft natuurlijk dat ieder voor het bewaken van zijn eigen spullen verantwoordelijk blijft. De toertocht maakt ook in 2022 onderdeel uit van de samenwerking met de SportFrinten en wordt onder de naam Tocht der Frinten KMAR Apeldoorn verreden. De naam doet beide organisaties eer aan.

logo KMAR De lokale organisator is tegen die tijd Evert Slok van de Koninklijke Marechaussee. Samen met een groot aantal medewerkers draagt hij zorg voor de inrichting van deze prachtige tocht over de Veluwe. Al jaren wordt er over gedacht om de route over de Veluwe en dan met name het tweede deel van de langste route te vernieuwen. In 2022 hopen we dat het zover is. Velen vinden dat we het prachtige parcours als een soort erfgoed zo min mogelijk moeten veranderen. In hun ogen zorgt het jaargetijde er ieder jaar weer voor dat de route weliswaar hetzelfde is, maar de aanblik van de omgeving enorm kan verschillen. De kleine aanpassing van 2019 (de "Knobbel" werd ingeruild voor een klimuitdaging aan het eind van het parcours) leidde al tot commentaar vooraf, maar uiteindelijk vond de meerderheid dat de aanpassing goed was bevallen. De klim aan het eind hakt er meer in en de extra kilometers zorgden er voor dat de lengte van de tocht beter overeen kwam met de opgegeven lengte van de tocht. Onveranderd vraagt ook in 2022 het licht geaccidenteerde terrein, wat ons voert door bossen, over heidevelden en langs prachtige dorpjes op de Veluwe, om vermelding op jouw STRAVA. Het is de vraag of we na al dit moois nog rijden via de bekende lus langs de beruchte dijk op de grens van Gelderland en Overijssel. De IJsseldijk is jarenlang scherprechter voor groepjes hardrijders geweest die elkaar de maat wilden nemen en was zware kost voor de gewone toerfietsers, althans als de wind verkeerd stond. De vraag is of we in 2022 een mooi stuk alternatieve route weten te vinden die de vergelijking met de IJsseldijk kan doorstaan. Heeft u suggesties voor een alternatief stuk route, laat het ons per mail weten en we gaan er serieus naar kijken.

Het is jaren een goede traditie geweest dat de militaire wielerploeg en veel oudgedienden aan de start verschenen van de toertocht in Apeldoorn. Apeldoorn was voor veel oudgedienden zelfs vaak de eerste toertocht van het wielerseizoen. Het zou leuk zijn indien met de terugkeer naar de bakermat van de Marechaussee ook deze specifieke wielertoeristen zich geroepen voelen om aan te sluiten bij onze tocht en samen met ons Apeldoorn 2022 mee te beleven.

Nog even over de samenwerking tussen de sportcommissie en SportFrinten. De toerfietsers spinnen garen bij onze samenwerking. Voor een belachelijk lage prijs kunnen de toerrenners in 2022 drie prachtige toertochten in het land fietsen en steunen daarmee gelijk het goede doel wat we aan de drieluik gekoppeld hebben. Van het inschrijfgeld gaat 1€ per inschrijving naar het goede doel. Alleen al om die reden moet je gelijk voor alle drie de tochten inschrijven. Wil of kun je niet aan alle ritten deelnemen, dan is het nog zo dat je korting krijgt als je gelijk voor twee toertochten inschrijft. Natuurlijk blijft ook de mogelijkheid bestaan om voor iedere rit apart in te schrijven. Voor de inschrijfmogelijkheden zie tabblad inschrijven, voor alle overige informatie lees onder verder.

foto editie 2018 foto editie 2018

Foto's van de editie van 2018, op de foto links ziet u de uitgestrekte heidevlakte en op de foto rechts praten de renners na op het terras voor het clubhuis van wielervereniging de Adelaar.Kerninformatie

  start-/finish

  "Koning Willem III kazerne" Frankenlaan 70, 7312 TD te Apeldoorn
  De start-/finishlocatie is gelegen op het terrein van de Willem III kazerne. Komend van de Laan van Spitsbergen vindt u de hoofdpoort van de kazerne aan uw linkerzijde.

  datum toertocht

  13 april 2022
  De datum is de geplande datum en moet nog worden afgestemd op de sportkalenders binnen en buiten defensie.

  afstanden

  70 en 120 kilometer
  De afstanden zijn zodanig gekozen, dat er aanbod is voor de minder en meer getrainde toerfietser. De gegeven afstanden zijn de afstanden bij benadering. De werkelijk te rijden afstanden kunnen iets afwijken. Beide afstanden vormen zo vroeg in het seizoen een mooie duurtraining voor de deelnemers.

  starttijden

  Voor zowel de 70 als 120 km vanaf 08:00 uur inschrijven en vertrek vanaf 08:30 uur
  Vanaf 08:00 uur is de inschrijving bezet en zodra de inschrijfbalie bezet is, kunnen de voorinschrijvers zich melden om hun polsbandje e.d. in ontvangst te nemen. De bijschrijvers dienen eerst een inschrijfformulier (aanwezig bij de inschrijving) in te vullen en ook zij kunnen zich vervolgens met inschrijfformulier melden om zich in te schrijven. De bijschrijvers moeten er rekening mee houden dat er niet gepind kan worden en het verzoek is om contant te betalen. Na ontvangst van uw polsbandje bent u deelnemer en staat het u vrij om vanaf 08:30 uur van start te gaan. De inschrijving sluit om 10:30 uur.

  kosten bij voorinschrijving

  Bij voorinschrijving via de website is het voor defensiemedewerkers mogelijk om voor slechts 12€ drie prachtige toertochten te fietsen en met 3 gereden tochten "Master der Frinten 2022" te worden. Voor de niet defensiemedewerkers komt het bedrag voor 3 prachtige tochten op 21€ en ook zij zijn dan "Master der Frinten 2022". Als je voor twee tochten voorinschrijft, betaal je respectievelijk 9 € (defensie) en 15 € (niet defensie), maar weet dat je alleen door het uitrijden van alle drie de tochten de titel "Master der Frinten 2022" kan verdienen. Schrijf snel in en van elke tocht waar u aan deelneemt, doneren wij 1€ van het inschrijfgeld aan het goede doel. Alleen al om die reden moet je gelijk voor alle drie de tochten inschrijven (al rijd je er mogelijk maar 1 of 2!).

  Wil je alleen in Apeldoorn deelnemen, dan is de inschrijfprijs voor defensiemedewerkers en veteranen van defensie voor de 70km en 120km 5€ en voor de overige deelnemers 8€ (op de dag zelf inschrijven kost 2€ extra)
  Weet dat na inschrijving geen restitutie van uw inschrijfgeld meer mogelijk is.

  verzorging

  De verzorging tijdens de rit voor 2022 moet nog worden opgezet en volgt begin 2022

  omkleden en douchen is mogelijk in het sportgebouw op de kazerne
  Zorg dat u voor het douchen uw fiets en overige waardevolle spullen een veilige plaats heeft gegeven.Neem ze niet mee naar de doucheruimte. Help diefstal voorkomen.

  een bewaakte fietsenstalling wordt op de kazerne NIET ingericht.
  Met het vertrek vanaf de kazerne is naar onze mening de noodzaak om een bewaakte fietsenstalling in te richten sterk afgenomen. Om die reden bieden wij u alleen in Apeldoorn die mogelijkheid niet aan. Bij de overige Tochten der Frinten zal er wel in een bewaakte fietsenstalling worden voorzien.

  parkeren is mogelijk op de kazerne op de daartoe aangewezen locaties.
  Om de doorgang voor de fietsers en hulpdiensten op de kazerne te garanderen, is het nodig dat u niet "wild" gaat parkeren en de infrastructuur van de kazerne vrij houdt.

  inschrijving

  digitaal via de website en op 13 april 2022 bij de permanance
  De voorinschrijving is geopend. Op het tabblad "Inschrijven Tochten der Frinten 2022" kunt u het digitaal inschrijfformulier vinden. Op 15 april 2022 liggen in het clubhuis bij de inschrijfbalie van de toertocht formulieren voor de bijschrijvers gereed. Zoals al eerder vermeld, rekenen we voor bijschrijven 2€ extra. Door de samenwerking met de Sportcommissie KMar gelden andere prijzen voor defensiemedewerkers en veteranen van defensie (zie onder). Neem voor u inschrijft kennis van het toerreglement (zie tabblad reglement).

De routes digitaal

De digitale bestanden kunt u hier in 2022 kort voor de toertocht downloaden.


Info defensiemedewerkers

 1. De tocht wordt in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee / Sportcommissie KMar georganiseerd.
 2. Voor defensiemedewerkers (incl. defensieveteranen) geldt een aangepast inschrijftarief. Betaalt u per iDeal of overschrijving, let er dan goed op dat u bij het voorinschrijven het juiste bedrag kiest. Op de dag zelf geldt er ook een aangepast inschrijftarief, maar u betaalt als bijschrijver 2€ extra (7€ i.p.v. 5€). Let op! Zowel voorinschrijvers als ook bijschrijvers dienen aan te tonen dat ze voor het speciale tarief in aanmerking komen door hun defensie- / KMarpasje of veteranenpas ongevraagd te tonen.