Stichting SportFrinten

logo Tocht der Frinten

De toertocht van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn heet voortaan Tocht der Frinten KMAR Apeldoorn.

Na meer dan 20 jaar door de WTC (Wieler Toertocht Commissie) Koninklijke Marechaussee te zijn georganiseerd, is het estafettestokje in 2018 door de Sportcommissie Koninklijke Marechaussee overgenomen. Ook in 2019 organiseert de sportcommissie de toertocht in Apeldoorn. De toertocht gaat onderdeel uitmaken van de samenwerking met de SportFrinten en wordt qua naam omgedoopt naar Tocht der Frinten KMAR Apeldoorn. De naam doet beide organisaties eer aan.

logo KMARDe toertocht wordt onderdeel van een drieluik aan toertochten die in Gelderland, Brabant en Zuid Holland verreden wordt. De lokale organisator is Robin van Pelt (Sportcommissie Koninklijke Marechaussee). Samen met een groot aantal medewerkers draagt hij zorg voor de inrichting van deze prachtige tocht over de Veluwe. Door de jaren heen is er aan het prachtige parcours weinig veranderd. Dat is ook niet nodig, want op deze schitterende toertocht raak je ook na meer dan 20 edities nooit uitgekeken. Alleen al de legendarische bult in het landschap (de "Knobbel" in 't Harde) bij de Tonnetkazerne is voor veel deelnemers genoeg reden om jaarlijks terug te keren. Dit jaar maakt de "Knobbel" echter plaats voor een andere klimuitdaging in het op detail aangepaste parcours. Laat u verrassen, zou ik zeggen. Ook het licht geaccidenteerde terrein, wat ons voert door bossen, over heidevelden en langs prachtige dorpjes op de Veluwe, vraagt om vermelding op jouw STRAVA. Na al dit moois rijden we, via een omtrekkende beweging, richting Apeldoorn, maar voor het zover is, moet eerst nog de beruchte dijk op de grens van Gelderland en Overijssel overwonnen worden. De IJsseldijk is een kilometerslang traject waar menig renner de man met de hamer gezien heeft. Heb je geluk dan rijd je in het zonnetje met de wind in de rug richting Apeldoorn, heb je pech dan staat de wind kilometerslang schuin op kop. Het is helemaal feest als het koud en nat is. Dan wordt het een finale voor de allersterksten en is een warme douche na de rit geen overbodige luxe.

Voor een bepaalde categorie deelnemers is de tocht meer dan een ordinaire toertocht. Als één van de eerste toertochten van het wielerseizoen is de toertocht in Apeldoorn een vaste ontmoetingsplaats voor toerrijders uit het hele land en dan met name de renners met een verleden op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. Het is ook de eerste tocht waar een groot aantal renners van het wielerteam KMar hun eerste gezamenlijke kilometers wegtrappen.

Nog even over de samenwerking tussen de sportcommissie en SportFrinten. De toerfietsers spinnen garen bij onze samenwerking. Voor een belachelijk lage prijs kunnen de toerrenners nu drie prachtige toertochten in het land fietsen en steunen daarmee gelijk het goede doel wat we aan de drieluik gekoppeld hebben. Van het inschrijfgeld gaat 1€ per inschrijving naar het goede doel. Alleen al om die reden moet je gelijk voor alle drie de tochten inschrijven. Wil of kun je niet aan alle ritten deelnemen, dan is het nog zo dat je korting krijgt als je gelijk voor twee toertochten inschrijft. Natuurlijk blijft ook de mogelijkheid bestaan om voor iedere rit apart in te schrijven. Voor de inschrijfmogelijkheden zie tabblad inschrijven, voor alle overige informatie lees onder verder.

foto editie 2018 foto editie 2018

Foto's van de editie van 2018, op de foto links ziet u de uitgestrekte heide vlakte en op de foto rechts praten de renners na op het terras voor het clubhuis van wielervereniging de Adelaar.Kerninformatie

  start-/finish

  "De Adelaar" Sportpark Orderbos 27, 7313 HN te Apeldoorn
  De start-/finishlocatie is gelegen naast de Willem III kazerne. Komend van de Laan van Spitsbergen rijdt u de hoofdpoort van de kazerne voorbij en als u dan de eerste weg rechts gaat en blijft volgen, komt u vanzelf bij het clubhuis van de wielervereniging uit.

  datum toertocht

  17 april 2019
  Anders dan voorgaande edities wordt de tocht in Apeldoorn dit jaar verreden op de derde woensdag in April.

  afstanden

  70 en 120 kilometer
  De afstanden zijn zodanig gekozen, dat er aanbod is voor de minder en meer getrainde toerfietser. De gegeven afstanden zijn de afstanden bij benadering. De werkelijk te rijden afstanden kunnen iets afwijken. Beide afstanden vormen zo vroeg in het seizoen een mooie duurtraining voor de deelnemers.

  starttijden

  Voor zowel de 70 als 120 km vanaf 08:00 uur inschrijven en vertrek vanaf 08:30 uur
  Vanaf 08:00 uur is het gebouw geopend en zodra de inschrijfbalie bezet is, kunnen de voorinschrijvers zich melden om hun polsbandje e.d. in ontvangst te nemen. De bijschrijvers dienen eerst een inschrijfformulier (aanwezig bij de inschrijving) in te vullen en ook zij kunnen zich vervolgens met inschrijfformulier melden om zich in te schrijven. De bijschrijvers moeten er rekening mee houden dat er niet gepind kan worden en het verzoek is om contant te betalen. Na ontvangst van uw polsbandje bent u deelnemer en staat het u vrij om vanaf 08:30 uur van start te gaan. De inschrijving sluit om 10:30 uur.

  kosten bij voorinschrijving

  Bij voorinschrijving via de website is het voor defensiemedewerkers mogelijk om voor slechts 12€ drie prachtige toertochten te fietsen en met 3 gereden tochten "Master der Frinten 2019" te worden. Voor de niet defensiemedewerkers komt het bedrag voor 3 prachtige tochten op 21€ en ook zij zijn dan "Master der Frinten 2019". Als je voor twee tochten voorinschrijft, betaal je respectievelijk 9 € (defensie) en 15 € (niet defensie), maar weet dat je alleen door het uitrijden van alle drie de tochten de titel "Master der Frinten 2019" kan verdienen. Schrijf snel in en van elke tocht waar u aan deelneemt, doneren wij 1€ van het inschrijfgeld aan het goede doel. Alleen al om die reden moet je gelijk voor alle drie de tochten inschrijven (al rijd je er mogelijk maar 1 of 2!).

  Wil je alleen in Apeldoorn deelnemen, dan is de inschrijfprijs voor defensiemedewerkers en veteranen van defensie voor de 70km en 120km 5€ en voor de overige deelnemers 8€ (op de dag zelf inschrijven kost 2€ extra)
  Weet dat na inschrijving geen restitutie van uw inschrijfgeld meer mogelijk is.

  verzorging

  70km ravitaillering bij Hotel Restaurant de Vossenberg op de Elspeterbosweg 1 in Vierhouten en de 120km bij restaurant de Postkamer in Heerde.
  Dit jaar is de verzorging dus niet op de kazerne in 't Harde. Iedere deelnemer krijgt voor vertrek een bonnetje mee voor de ravitaillering. Bij de ravitailleringslocaties wordt de bon als betaalmiddel geaccepteerd. Kortom, u krijgt bonnetjes voor de verzorging en indien u meer wilt consumeren, is dat voor eigen rekening. Dit jaar regelen we voor iedere deelnemer een prachtige blijvende herinnering aan de Tocht der Frinten Apeldoorn. Deelname aan alle drie de Tochten der Frinten geeft recht op de titel "Master der Frinten 2019" met bijbehorende waardering.

  omkleden en douchen is beperkt mogelijk in het clubhuis
  Op uw fiets kunnen wij tijdens het douchen letten, op uw overige waardevolle spullen niet. Neem ze niet mee naar de doucheruimte. Help diefstal voorkomen.

  een bewaakte fietsenstalling wordt op het grasveld ingericht
  Tijdens het evenement wordt u de mogelijkheid geboden om zelf uw fiets in de bewaakte fietsenstalling te plaatsen. Uw fiets wordt gelabeld en u krijgt het bijbehorende kaartje mee. Alleen met dat kaartje kunt u uw fiets weer uit de stalling meenemen. Verlies het kaartje dus niet en voorkom problemen. Let op! De fietsenstalling sluit om 16:00 uur.

  parkeren is mogelijk in de berm langs de weg bij het clubgebouw
  Om de doorgang voor de fietsers en hulpdiensten te garanderen, is het nodig dat u niet "wild" gaat parkeren en de weg en in- en uitritten vrij houdt.

  inschrijving

  digitaal via de website en op 17 april bij de permanance
  De voorinschrijving is geopend. Op het tabblad "Inschrijven Tochten der Frinten 2019" kunt u het digitaal inschrijfformulier vinden. Op 17 april liggen in het clubhuis bij de inschrijfbalie van de toertocht formulieren voor de bijschrijvers gereed. Zoals al eerder vermeld, rekenen we voor bijschrijven 2€ extra. Door de samenwerking met de Sportcommissie KMar gelden andere prijzen voor defensiemedewerkers en veteranen van defensie (zie onder). Neem voor u inschrijft kennis van het toerreglement (zie tabblad reglement).

De routes digitaal

De digitale bestanden kunt u hier downloaden.

Tocht der Frinten Apeldoorn 70km.gpx

Tocht der Frinten Apeldoorn 120km.gpx

Info defensiemedewerkers

 1. De tocht wordt in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee / Sportcommissie KMar georganiseerd.
 2. Voor defensiemedewerkers (incl. defensieveteranen) geldt een aangepast inschrijftarief. Betaalt u per iDeal of overschrijving, let er dan goed op dat u bij het voorinschrijven het juiste bedrag kiest. Op de dag zelf geldt er ook een aangepast inschrijftarief, maar u betaalt als bijschrijver 2€ extra (7€ i.p.v. 5€). Let op! Zowel voorinschrijvers als ook bijschrijvers dienen aan te tonen dat ze voor het speciale tarief in aanmerking komen door hun defensie- / KMarpasje of veteranenpas ongevraagd te tonen.