Stichting SportFrinten

Tocht der Frinten Apeldoorn geslaagde toertocht met veel tevreden deelnemers, op naar Schijf op 15 mei.


medaille Apeldoorn 2019 Woensdag 17 april werd de eerste rit van de drieluik aan toertochten onder de naam Tocht der Frinten verreden. De inschrijving opende om 08:00 uur en een aantal renners waren al ruim vertrokken op het moment dat kolonel Frank Rippens om 09:00 uur het officiële startschot loste voor deze KMAR toertocht in het "jasje" van de Sportfrinten. Daarbij sprak de kolonel de wens uit om volgend jaar weer gastheer te mogen zijn op de Willem III kazerne voor de volgende editie van deze toertocht in Apeldoorn, zoals dat jaren het geval is geweest. Of dat gaat gebeuren, is nog maar de vraag. De samenwerking met de ren- en toervereniging De Adelaar is gewoon goed en de activiteit past perfect in het Orderbos.

Na Apeldoorn staat nu de Tocht der Frinten in Schijf voor de deur. Lang was de grootste zorg of het weer wel mee wilde werken aan het wielerfeestje in Brabant. Volgens de voorspellingen ziet dat er nu goed uit. De verwachting is dat het droog en zonnig wordt en dat de temperatuur op kan lopen tot 18 graden celsius met een matig briesje. De grootste zorg is nu of de bestelde medailles wel tijdig door de leverancier geleverd kunnen worden. In Apeldoorn waren ze keurig op tijd, maar voor Schijf ligt de verwachte levering op dit moment na 15 mei en dat is echt te laat. Als we dat de komende dagen niet zien veranderen, dan pakken we het anders aan en gaan we kijken of het mogelijk is om de medailles z.s.m. na de toertocht op het huisadres te laten bezorgen. De tocht zal er niet minder mooi door worden, maar het is toch een kleine tegenvaller voor de organisatie. Deze geleerde les nemen we zeker mee voor de Tocht der Frinten in Alblasserwaard.
foto: de medaille van Apeldoorn.

Alternatief voor openingsrit in Groot Ammers viel in de smaak.


foto openingsrit 2019 Op 29 maart stond de eerste rit van het jaar gepland om in Groot Ammers verreden te worden. Helaas kon de rit niet doorgaan i.v.m. een medische ingreep die onze organisator Peter van der Grijn moest ondergaan.Om teleurstelling te voorkomen, werd er voor gekozen om als alternatief voor de tocht in Groot Ammers een rondje West Brabant te gaan rijden. Aanvankelijk was de belangstelling gering, maar door de voorspelling van mooi weer en weinig wind kwamen er uiteindelijk toch nog 18 renners opdagen om de geplande 100 km weg te trappen. De vrouwen waren deze keer in de meerderheid. De spontane aanmelding van een groot aantal Bike Ladies was daar debet aan. Door het prachtige weer wat we hadden, met veel zon en weinig wind, was het echt genieten van het prachtige Brabantse land en was het zelfs geen straf toen de groep moest wachten op de reparatie van een lekke band.

De volgende tocht op onze kalender is gelijk een open wielertoertocht. De Tocht der Frinten in Apeldoorn staat gepland voor 17 april en al meer dan 20 deelnemers hebben zich ingeschreven om voor de Master der Frinten te gaan rijden. Dat wil zeggen dat ze naast Apeldoorn ook ingeschreven hebben voor Schijf en Alblasserwaard.

Nieuwe sponsor helpt SportFrinten uit de brand met professionele flyer.


flyer Als de nood het hoogst is, is de redding nabij, zegt het spreekwoord. Dit gold zeker voor de productie van onze flyer voor 2019. Daar waar wij amateurs het niet voor elkaar kregen om het gewenste lettertype scherp op de flyer te krijgen en dan ook nog eens de achtergrond duidelijk te presenteren, lukte dit onze nieuwe sponsor in geen tijd. Sterker nog, om voor ons de communicatiewaarde te verhogen, ontwierp onze nieuwe sponsor gelijk maar heel de voorkant voor ons (zie afbeelding). Wie is dan die geweldige nieuwe sponsor, zult u zich afvragen. Onze nieuwe sponsor is BuroWauw uit Groot-Ammers. Bij BuroWauw vind je onder één dak een ontwerpstudio en communicatieburo. De ijverige tweepitters die het buro runnen, zijn geen onbekenden in de wereld van creatieve visuele communicatie. Als u aan mijn woorden twijfelt, nodig ik u van harte uit om eens zelf op hun website te gaan kijken op www.burowauw.nl.

logo burowauw

Haal je master in een half jaar!


medailles 2019 Het is nu medio februari en eind augustus kun je al master zijn. Natuurlijk gaat het hier niet om een wetenschappelijke master, maar de master van de "Tocht der Frinten". Rijd je alle drie de toertochten van de Koninklijke Marechaussee / SportFrinten dan krijg je naast de drie afzonderlijke medailles voor de gereden tochten ook het bijbehorende masterplaatje om aan het rijtje medailles te koppelen (zie de concepten voor de medailles links op de foto). Het eindresultaat is een lint met opdruk Tocht der Frinten 2019 met daaraan de medaille voor Apeldoorn (het hert), daar onder de medaille van Schijf (de Turfsteker) en daar weer onder de medaille van Alblasserwaard (de Windmolen). Heb je aan de drie tochten deelgenomen, dan krijg je ook nog het masterplaatje om het rijtje compleet te maken. Wacht niet langer en schrijf onmiddellijk in voor deze prachtige masterreeks in Nederland.

Ook in 2019 wordt er gesport voor het goede doel.


foto Wiekendael Sporten voor het goede doel geeft voldoening. Ook dit jaar zetten wij ons in voor een kleinschalig goed doel. Als Roosendaalse stichting gaan we dit jaar de afdeling niet-aangeboren hersenletsel (NAH) van Groenhuysen in Roosendaal (Wiekendael) met een donatie ondersteunen. Hoe groot de donatie wordt, hangt af van het aantal deelnemers aan onze wielertoertochten en uw gulle gaven. Als stichting proberen we mensen in beweging te krijgen en houden. Voor mensen met NAH is dat veelal een geweldige opgave, omdat de aansturing vanuit de hersenen ze in de steek laat. Met therapie worden niet alleen de spieren van mensen met NAH getraind, maar ook hun hersenen aangemoedigd om de aansturing (weer) voor hun rekening te nemen. Bewegen is dus voor een hele grote groep mensen met NAH helemaal niet meer vanzelfsprekend.

Wat kunnen wij voor de nieuwe afdeling betekenen? Met onze donatie willen wij het budget, wat beschikbaar is om de afdeling naar de wens van de bewoners aan te kleden, verhogen. Een mens presteert nu eenmaal beter in een omgeving waarin hij zich thuis voelt. Wilt u meer lezen over het goede doel, lees dan verder op de webpagina "Jaarprogramma en het goede doel voor 2019". Over Groenhuysen kunt u meer lezen op www.groenhuysen.nl.

Bestuur Stichting SportFrinten bezoekt woonvoorziening Tweedelig

foto blije bewoners Op dinsdag 22 januari 2019 is het voltallig bestuur van de Stichting SportFrinten naar Asten afgereisd. De reis had tot doel om een dag als vrijwilliger te klussen in de woonvoorziening van Stichting Tweedelig en aan het eind van de dag het sponsorbedrag van onze goede doelenactie 2018 aan de bewoners te overhandigen. Gestoken in oude kleren werd, na een rondleiding en na een lekker bakje koffie, vol energie gestart met het uitruimen van de kamer die geschilderd moest worden. Penningmeester Ton stortte zich op het afplakwerk en het met de roller schilderen van de door zwarte strepen ontsierde wanden van de bergkamer. Het (gehaast) in- en uitrijden van deze ruimte met rolstoelen had de ontsierende strepen veroorzaakt. Secretaris Gerard had samen met Geert, onze coördinator logistiek, op zich genomen enkele beschadigde wanden in de gang af te plakken en over te schilderen. Daarbij deed Gerard het meeste werk, omdat Geert met regelmaat weg werd geroepen om elders in de woonvoorziening zijn diensten in te zetten om de overige werkzaamheden in goede banen te leiden. foto Ton aan het schilderen Onze voorzitter was overal en nergens aan het werk druk doende met het bijwerken van het schilderwerk op de gehele begane grond. Tegen het eind van de middag dacht het bestuur dat ze na gedane arbeid af konden gaan ronden, maar op verzoek van een medewerkster van Tweedelig werd als laatste klus nog even de deurpost van de keukendeur geschilderd. Penningmeester Ton regelde schuurpapier en de juiste verf en nog voor de bewoners rond 16:00 uur van werk, dagbesteding of zorginstelling terugkeerden, was de klus al geklaard. Vervolgens hadden we veel bekijks en dat gold zeker voor het moment dat we samen met de bewoners aan de avondmaaltijd deelnamen. Na het eten werd door de bewoners de dagelijkse routine afgewerkt en rond 19:30 uur werd in informele sfeer in de huiskamer de donatie van de Stichting SportFrinten aan een van de bewoners overhandigd. Het gedoneerde bedrag komt geheel ten goede aan het opzetten van begeleide activiteiten van de bewoners groep in Asten. Ook deze groep krijgen we daarmee in beweging en als we het daar al niet voor deden dan wel voor de dankbaarheid, die van hun lachende gezichten afspatte.Goed bezochte 49e jaar- en kalendervergadering van de Brabantse Wieler Federatie op 12 januari 2019

foto jaarvergadering Het was een druilerige zaterdag, maar in het clublokaal van WV Breda was het goed toeven tijdens de vergadering. De Stichting SportFrinten was voor de eerste keer aanwezig en liet zich vertegenwoordigen door de voorzitter en secretaris. Als nieuwe wedstrijdorganisator was het afwachten of de geclaimde wedstrijddatum van 1 september 2019 voor de Ronde van Borteldonk tijdens de kalendervergadering stand zou houden. Het geluk was aan onze zijde. Geen van de andere organisatoren had belangstelling voor 1 september 2019 en daarmee staat de datum voor de Ronde van Borteldonk in Nispen voor dit jaar vast. Nu is het aan ons om het nodige te doen om er een wielerfeestje van te maken.

Boek 50 jaar BWF. Dit jaar bestaat de BWF 49 jaar. Volgend jaar wordt het 50 jarig jubileum o.a. gevierd met de uitgave van een jubileumboek. Het wordt een boek met veel foto's en een tiental interviews met personen, die hun sporen binnen de BWF hebben verdiend. De richtprijs van het boek ligt rond de €15. Als er sponsors zijn voor deze uitgave, die graag vermeld worden in dit boek, dan is dat mogelijk. Via de website van de BWF kunt u uw belangstelling kenbaar maken.

Geen borg meer voor rugnummers. In navolging van andere wielerbonden gaat ook de BWF komend jaar geen borg meer vragen voor de rugnummers. Het proefjaar 2019 wordt gebruikt om te ervaren of het voordeel voor de renners en voor de dames van de inschrijving opwegen tegen de eventuele negatieve effecten (verlies van meer rugnummers).

Geen transponders voor BWF wedstrijden. De BWF is ervan overtuigd dat rijden met transponders ook bij de BWF zijn intrede zal gaan doen, maar in 2019 is men er nog niet klaar voor. Dit zit hem mede in de kosten verbonden aan het transpondersysteem en in de benodigde vrijwilligers om het te gaan beheren en bedienen. Met de aanschaf van de nieuwe jurybus en met het komend 50 jarig jubileum zijn en worden aanzienlijke uitgaven gedaan en de vraag is of de kas niet eerst wat gespekt moet worden voor veel geld in het transpondersysteem gestoken kan worden. De BWF gaat zich in 2019 wel oriënteren, o.a. bij de TMZ, over wat er bij introductie van het systeem komt kijken.

Handleiding taakverdeling BWF en aangesloten organisatoren. Met de update van de handleiding zet de BWF de geleerde lessen van de afgelopen jaren op papier om het de organisatoren makkelijk te maken. In de vernieuwde handleiding wordt vooral extra aandacht besteed aan veiligheidsaspecten zoals de buurtaanschrijving, inzet EHBO, het beschikbaar hebben van de vergunning van de gemeente. In de mondelinge toelichting wordt aangegeven dat de BWF 5 spandoeken aan gaat schaffen met opdruk WIELERWEDSTRIJD om het verkeer wat het parcours nadert te informeren over wat voor evenement er plaatsvindt. Tevens komt er een bord op de voorrijdwagen met de tekst WIELERKOERS om ieder die per ongeluk lopend, fietsend, met paard enz. op het parcours terecht is gekomen, extra te informeren over wat er op hen afkomt.

Uitreiking donaties RABO Coöperatiefonds door directievoorzitter Ed Vreman.

uitreiking donatie RABO Op donderdag 13 december 2018 speelde directievoorzitter Ed Vreman voor Kerstman in schouwburg de Kring te Roosendaal. Samen met nog 27 organisaties ontving de Stichting SportFrinten een vette cheque ter ondersteuning van haar activiteiten. De cheque wordt niet zomaar gegeven, maar is een steuntje in de rug om heel specifieke doelen voor de aanwezige organisaties haalbaar te maken.Daarmee stimuleert de Rabobank op ongekende wijze het culturele leven in de regio West Brabant. De organisaties liepen uiteen van sportverenigingen tot een museum in oprichting, van diverse harmonieën tot de regionale bibliotheek, bezig met het oprichten van een Medialab. Kortom, de gelukkigen kwamen uit alle hoeken en gaten van het werkgebied van Rabobank Zuidwest-Brabant.

Onze stichting gaat de donatie gebruiken om goederen aan te schaffen, die we vele jaren kunnen gebruiken bij de organisatie van evenementen. In ons oprichtingsjaar hebben we door te lenen, kunnen voorzien in de benodigde spullen voor onze vrijwilligers en spullen benodigd voor het welslagen van onze eerste toertocht. Met dit steuntje in de rug kunnen we de spullen gewoon aanschaffen en vele jaren gebruiken. Anders dan met geleende spullen durven we het aan om in 2019 naast de Tocht der Frinten in Schijf ook in Apeldoorn en Alblasserwaard een Tocht der Frinten te organiseren. Ook het organiseren van een BWF koers in Roosendaal (en mogelijk ook in Wouw) zien we voor 2019 als een doel om na te streven

Van links naar rechts onze secretaris Gerard Boons, directievoorzitter Rabobank Ed Vreman en met de cheque onze voorzitter Freddy Aarts.Theo Hooijenga presteert goed, Peter de Koning nieuwe kampioen veteranen 2.

podium veteranen 2 2018 De als favoriet gestarte kampioen veteranen 2 van 2017, Theo Hooijenga, belandde op 7 september op de Vlasakkers in Amersfoort op plaats 3 van het podium. Na een slopende race met wind en wat druppels regen, wist alleen de sterke luchtmachter Peter de Koning het peloton voor te blijven. Met nog twee ronden te gaan, plaatste hij een demarrage waar niemand antwoord op had en toonde hij zich de sterkste van zo'n 30-tal renners, die met hem streden om het militaire kampioenschap in de categorie V2.Peter werd overtuigend met ruime voorsprong de nieuwe kampioen veteranen 2.

Voor de insiders kwam de overwinning van Peter de Koning niet als een verrassing. De laatste weken liet Peter in de BWF-koersen al zien dat zijn vorm goed was en tijdrijden tot zijn specialiteit behoort. Landmacht collega Rozendaal wist in de pelotonssprint de tweede plaats veilig te stellen en completeert daarmee het podium van de veteranen 2 voor 2018.

Van links naar rechts op plaats 2 Rozendaal van de landmacht, De Koning van de luchtmacht op plaats 1 en Hooijenga van de Koninklijke Marechaussee op plaats 3.MTB tocht grens Nederland / België op 21 september 2018

flyer MTB grenstocht

Nu het wegseizoen op z'n eind loopt, wordt het weer tijd om voorzichtig op de MTB over te schakelen. Met de tocht grens Nederland / België en de tocht op 5 oktober in Veenendaal bereidt het wielerteam KMAR zich voor op de deelname aan de verschillende MTB wedstrijden. In oktober staan voor onze vrienden van het wielerteam KMAR namelijk de eerste belangrijke MTB wedstrijden weer op de kalender. Voor 10 oktober staat het Nationaal Militair Kampioenschap MTB op de rol en twee dagen later organiseert de NPSB het Nationaal Kampioenschap voor politie / KMAR en brandweer in Apeldoorn. Onze grenstocht past mooi in de aanloop naar deze wedstrijden en ook voor onze vrienden die niet aan de kampioenschappen deel mogen of kunnen nemen, is het beslist een tocht die de moeite waard is om gereden te worden.
Op vrijdag 31 augustus 2018 Rondje Zeelandbrug

flyer rondje Zeelandbrug Zowel in het voor- als najaar is het rondje Zeelandbrug een geliefde uitdaging voor de wielerliefhebbers in de zuidelijke regio's. Ook dit jaar staat het rondje op de wielerkalender van het KMAR wielerteam en zijn gastrenners na aanmelding van harte welkom bij deze tocht. Inschrijven kan via Strava (club SportFrinten) of per mail (zie flyer rechts).

Een extra motivatie om deel te nemen moet er zijn voor de wielerliefhebbers van Defensie. Op vrijdag 7 september 2018 vindt in Amersfoort op de Bernhardkazerne (Wuytierslaan 198, 3818 LN Amersfoort) de jaarlijkse militaire kampioenschappen plaats. Inschrijven kan tot uiterlijk 2 weken voor het kampioenschap via de website van Defensie en oud gedienden kunnen inschrijven via de website van Het Veteraneninstituut (www.veteraneninstituut.nl). Een laatste duurtraining kan geen kwaad om goed voorbereid aan de start te staan.Schrijf nu in voor zowel het kampioenschap als ook voor het rondje Zeelandbrug.

Op vrijdag 6 juli 2018 Rondje Hollandsch Diep

Het rondje Hollandsch Diep kon vorig jaar niet doorgaan. Laten we hopen dat het weer en het aantal aanmeldingen dit jaar zorgen voor een prachtige tocht door Brabant en Zuid Holland. Aanmelden kan per mail bij de Stichting SportFrinten op tochtderfrinten@gmail.com . Zorg dat je je op tijd aanmeldt, want we rijden de tocht maximaal met 20 renners.

Kindcentrum De Regenboog gaat in zee met Stichting SportFrinten

Roosendaal / Oudenbosch - Op 27 juni sluit kindcentrum De Regenboog het schooljaar weer af met de bekende eindejaarsactiviteiten voor groep 8. Eén van de activiteiten die plaats gaat vinden, is een fietstocht die met een omweg van Oudenbosch naar Ossendrecht gaat, waar groep 8 de afsluiting van het schooljaar gaat vieren.

Groep 8 De Regenboog Het initiatief van De Regenboog om met een fietstocht te starten, bleef niet onopgemerkt bij de Roosendaalse Stichting SportFrinten. Eén van de doelstellingen die de stichting nastreeft, is namelijk om de breedtesport in zijn algemeenheid te stimuleren. Het in beweging krijgen van de jeugd hoort daar zeer zeker bij. Het spreekwoord luidt niet voor niets jong geleerd, is oud gedaan. Het verzoek van de stichting om bij deze activiteit aan te mogen haken, heeft er in geresulteerd, dat de fietstocht van De Regenboog de naam mee krijgt van “Tocht der Frinten”. Een verwijzing naar de wielertoertocht, die jaarlijks door de Stichting SportFrinten op de derde woensdag in mei wordt georganiseerd.

Net als bij de wielertoertocht krijgen de leerlingen, die aan de fietstocht deelnemen, een herinneringsmedaille. Herinnert de medaille bij de wielertoertocht hoofdzakelijk aan de mooie tocht die gereden is, bij de leerlingen zal het met name een herinnering zijn aan de afsluiting van een fantastische schoolperiode. Ook het afscheid van alle leerkrachten, die door de jaren heen bij hebben gedragen aan een onvergetelijke basisschooltijd, zal eerder kleven aan de medaille dan de fietstocht. De Stichting SportFrinten realiseert zich dat, maar hoopt toch dat dit extra complimentje bijdraagt aan de beeldvorming bij de jeugd, dat bewegen leuk is en wat leuk is, wil je graag een plaatsje in je leven geven. Voorlopig gaat het om een eenmalig initiatief, maar als het wederzijds bevalt, is een herhaling niet ondenkbaar.

Op vrijdag 1 juni 2018 pop up heuvelrit in Limburg

wielerteam KMar Op de eerste van de volgende maand gaan we weer samen met het wielerteam Koninklijke Marechaussee naar Limburg. We verzamelen om 09:00 uur bij de Amstel Gold Race Experience en vertrekken om 09:30 uur voor een rit door Zuid Limburg.

Voor meer informatie kunt u terecht op Strava. Onder het tabblad ontdekken moet u clubs aanklikken en bij de zoekopdracht SportFrinten ingeven om onze club te vinden.                                                                      

Eerste Tocht der Frinten een sportief succes

medaille Tocht der Frinten Op woensdag 16 mei 2018 is de eerste editie van de Tocht der Frinten verreden. Er was een redelijke opkomst en het weer was ideaal voor een toertocht. De paar spatjes regen die kort na de start uit de hemel op de deelnemers neerdaalden, maakten weinig indruk.De kersverse wethouder sport van Rucphen, Martien de Bruijn, gaf het startsein aan de deelnemers van de twee langste afstanden. Hij deed dit geheel in stijl in zijn racetenue. Martien de Bruijn, zelf geen onverdienstelijk coureur, gaf aan dit jaar vanwege zijn agenda niet deel te kunnen nemen, maar voor volgend jaar is het zeker de bedoeling dat hij zich aansluit bij het deelnemersveld. De wielertoertocht kende ook een pechvogel die kort na vertrek ten val kwam en zich lelijk aan de schouder blesseerde. Gelukkig bleef het bij dit ene incident en kon de EHBO verder de verbandoos gesloten houden.

Volg SportFrinten op Facebook en like onze pagina

Door op de facebookknop te drukken, gaat u naar onze facebookpagina. Naast informatie over onze activiteiten, kunt u daar ook kennis nemen van alles wat ons verder nog bezig houdt.

Volg ons op Facebook en voel u vrij om te reageren met tips en commentaar.
Facebook SportFrinten

Stichting SportFrinten krijgt steun van RKVV Schijf

welkom RKVV Schijf

Ook de voorzitter van RKVV Schijf streeft er naar om zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen. Vertrekkend vanuit die gedachte is er het afgelopen jaar een vruchtbare samenwerking onstaan waarbij niet alleen gebruik wordt gemaakt van de accomodatie van de voetbalvereniging, maar ook van de vrijwilligers die zich graag en met volle inzet storten op het vrijwilligerswerk ten behoeve van de Stichting SportFrinten. Ook voor de tweede editie van de Tocht der Frinten wordt de samenwerking voortgezet. Korte lijntjes en blind vertrouwen in elkaar maakt het werken met elkaar tot een feest.

Theo Hooijenga, kampioen veteranen 2 defensie, gaat 2 heuvelritten in Limburg organiseren

kampioen Theo Hooijenga

De sinds september regerend militair kampioen gaat twee heuvelritten in Limburg organiseren. De eerste rit wordt verreden op 4 mei 2018 en de tweede rit op 1 juni 2018. De eerste rit gaat hoofdzakelijk door het wat vlakkere noordelijke deel van de provincie Limburg en de rit van 1 juni door het meer geaccidenteerde zuidelijke deel van Limburg. Beide ritten worden georganiseerd als een variant op het pop up principe. Iedereen mag meedoen tot het aantal van maximaal 20 deelnemers is bereikt. Aanmelden kan per mail op het e-mailadres tw.hooijenga@mindef.nl .